top of page

Recensies

"Een ontroerend en goed geschreven boek. Het doet je beseffen hoe gelukkig je moet zijn als je een gezond lichaam hebt. Het stemt je wat optimistischer als je hoort hoeveel sommige mensen voor anderen over hebben. Het vervult je met respect voor een man die blijft vechten in een zo ongelijke strijd. Voor mij maakte het lezen van het boek het nog onbegrijpelijker dat een meerderheid van het parlement zich verzet tegen de kans op toename van post-mortale donatie door het ADR-systeem"

(Jan Terlouw, voormalig D66 politicus, auteur, wis- en natuurkundige)

"Heel overtuigend beschreven"

(Agnes Kant, ex-partijleider en Tweede Kamerlid SP, epidemioloog)

"Dit boek zou iedereen moeten lezen"

(Prof. dr. Andries Hoitsma, bijzonder hoogleraar orgaantransplantatie)

"Het boek gaat over de emotie van het kunnen geven en de emotie van het durven ontvangen"

(Prof. dr. Willem Weimar, hoogleraar nefrologie)

"... Het boek is uitzonderlijk levensecht-doorvoeld geschreven... Het is een inspirerend egodocument... De stijl is bijna speels-impressionistisch persoonlijk, hier en daar zelfs (soms zwart-)humoristisch..."

(Dr. H.S. Verbrugh, Biblion, Leidschendam) 

"Erg indrukwekkend. Ik dacht dat ik al wat wist van nierziektes, spoelen, transplantaties, herstel, terugval, optimisme, doorzettingsvermogen, opofferingsgezindheid, depressiviteit, kracht, ziekenhuizen en het leven. Maar nu weet ik nog een heleboel meer. Heel erg bedankt dus"

(Laurens Drillich, toenmalig voorzitter BNN, de man achter de Grote Donorshow)

"Met stilte en bewondering heb ik Dansen in het zand gelezen. Een indrukwekkend verhaal, dat ook nog eens goed is opgeschreven. Menig schrijver die zich in Nederland literair mag noemen kan er een voorbeeld aan nemen.

Het maakt stil, omdat je beseft hoe bevoorrecht je zelf bent om gezond van lijf en leden te zijn.

Stil ook uit bewondering voor André's broer, vader, moeder en José.

Stil ook in het besef wat al die mensen doormaken die afhankelijk zijn van de dialyse.

Ik was al een voorstander van een geen-bezwaar-systeem, maar nu ben ik dat des te meer.

Dansen in het zand zal ik ter lezing aan anderen aanbevelen.

We moeten meer tijd creëren voor wat van waarde is. Ook dat onderstreept Dansen in het zand"

(Jack de Vries, voormalig Staatssecretaris van Defensie en persoonlijk adviseur van Jan-Peter Balkenende) 

"Hoeveel kansen verdient een mens? Moet ik bewijzen dit alles waard te zijn? Deze vragen stelt André Bek zichzelf en anderen in het boek dat hij schrijft over zijn leven met een nierziekte. Van een stoere marinier verandert hij in een dialysepatiënt en wordt geconfronteerd met de kwetsbaarheid van gezondheid, van het leven, en ten diepste van zichzelf. Drie familieleden schonken hem een nier, die hij steeds weer met grote aarzeling kon accepteren. In de tussenliggende jaren genoot hij met volle teugen van een sportief en avontuurlijk leven, maar telkens weer kwam de ziekte terug. Tenslotte komt het moment dat ook zijn geliefde José aangeeft een nier te willen afstaan: Door jou te helpen, help ik mijzelf, help ik ons samen. Als je weigert, ben je een egoïst!

Het boek gaat over kwetsbaarheid en kracht, vooral de kracht van liefde en kameraadschap. De kracht die zowel mariniers als nierpatiënten overeind houdt in hun kwellingen. André besluit tot het schrijven van een nieuwsbrief (een noodgreep ter voorkoming van eindeloos veel telefoontjes) en ontdekt dat deze kwetsbare opstelling heel veel kracht genereert, door de hartverwarmende reacties. Dus hij gaat door, en langzaam leert hij zijn ziekte niet langer te zien als zwakte, maar zich te presenteren met groot zelfrespect als getransplanteerde. Waren er vier transplantaties voor nodig om hem dat te leren?

André Bek heeft een heldere schrijfstijl, hij schetst in korte zinnen de sfeer op een dialyseafdeling, het avontuur van diepzeeduiken, en ook zijn eigen hoop en teleurstellingen. Feiten en reflecties worden knap met elkaar verweven, en maken dat je het boek niet meer kunt wegleggen.

Het boek doet een appèl op de lezer om na te denken over orgaandonatie. Het laat zien wat een lijden er is bij ernstig zieke mensen die eindeloos op een wachtlijst staan, en wat een levensgroot verschil het maakt om een donororgaan te mogen ontvangen"

(Hilde Hoving, boekrecensent Christian Medical Fellowship)

"De levenslust van de geestelijk vader is op de pennevrucht overgedragen.

It is all in the genes.

Hoop dat dit boek nog velen mag inspireren en stimuleren"

(Prof. dr. Teun van Gelder, nefroloog en klinisch farmacoloog)

"Met veel plezier heb ik Dansen in het Zand gelezen. Het boeide me door het beeld dat André van zichzelf schetst en zoals ik dat lees. Een stoere, knappe vent (marinier, diepzeeduiker, danser) die gelooft in de maakbaarheid van zijn leven en zijn eigen invloed daarop. Die gedurende het hele proces kanten ontwikkelt die hem in mijn ogen een 'completer' mens maken. De passages over spiritualiteit ('Ik denk...') en sterven en dood ('De lege stoel') raken thema's die voor mij vertrouwd zijn vanuit mijn vorige werk in de terminale zorg, maar die in de wereld van nierpatiënten zelden worden opgeschreven. Natuurlijk wordt er over gesproken en leven nierpatiënten er mee, maar het lijkt soms ook een taboe in de gesprekken die ik gevoerd heb. André's boek geeft mij een inkijk in die wankele balans tussen enerzijds het onbevattelijke, het overgeleverd zijn, en anderzijds zijn eigen inbreng in samenhang met zijn directe geliefden. Bedankt daarvoor"

(Drs. Hans Bart, directeur NVN - Nierpatiënten Vereniging Nederland)

Lezersbeoordelingen Bol.com en ECI

Patricia Bakker-De Jong

Routebeschrijving

Dit boek is een routebeschrijving voor het overwinnen van grote tegenslag. Geen zielig en geijkt verhaal van een ex-patiënt, maar een geweldig mooi geschreven liefdesroman van grote kwaliteit! Ik heb het in één ruk uitgelezen.

Rémon F.

Hoop geven

Je leest en ervaart het gekwelde leven. Het raakt je intens. En daar heeft André Bek druppels pure schoonheid uit weten te persen. En die druppels worden een meertje. Een meertje vol hoop. Dat is misschien wel de functie van dit prachtige verhaal: hoop geven.

Dordrecht, Fleur G.

Aangeraakt

Zoveel vitaals, zoveel overlevingsdrang, iets in mij is aangeraakt, ik had het bestaan ervan niet vermoed. Ik wrijf de ontroeringstranen uit mijn gezicht en zeg: 'Dankjewel, André Bek, voor zoveel moois'.

Brussel, Harry

Verlangen

Dit boek gaat over innig verlangen, een levensdrift in hart en nieren. Maar André heeft geen nieren! Dit is de helse paradox van DANSEN IN HET ZAND. Zijn geliefde schenkt hem haar helft. Haar meegevoel overschrijdt de grenzen van de moed. Dit spannende en liefdevolle verhaal is zo intens prachtig dat ik even mijn eigen levensverhaal vergat. Toen de herinnering daaraan terugkwam, voelde ik mij anders: dankbaar, sterk, hoopvol!

Zwolle, Manon P.

Aangrijpend

Ik was bijzonder onder de indruk van dit boek. Heel knap geschreven, je wordt helemaal in het verhaal gezogen. Het boek is beslist geen autobiografische leedkroniek. Het is een geweldig spannend verhaal met een liefdevolle boodschap en een onderlaag die tot diep nadenken stemt. Een verhaal waarover je met anderen spreekt en een verhaal dat blijft hangen, heel mooi!

Amsterdam, Eva

Een voorbeeld voor velen

Een heel indrukwekkend boek van een oud marinier die inmiddels zijn 4e levende transplantatie achter de rug heeft. Zijn manier van schrijven, vechtlust en optimisme zijn een voorbeeld voor velen en zeker voor mij! Ik kan u dit boek van harte aanbevelen.

Utrecht, Aad de Ruiter

Dansen in het Zand

Dit is een boek van het helderste en zuiverste water wat ik ooit gelezen heb.

Almere, Catrien

Ontroerend mooi verhaal

Overweldigend! Van André, de hoofdpersoon en schrijver, ben ik gaan houden, op zijn vriendin ben ik verliefd, zijn ouders zou ik willen omhelzen en met zijn broer wil ik een avondje stappen. Wat een super familie, wat een super verhaal! Het blijft me maar bezighouden. Op allerlei fronten. Dansen in het zand bevat alle elementen waar het in het leven om draait. Ze komen allen samen in dit ontroerend mooie verhaal.

Zwolle, Ralf

Crisis

Donkere wolken overschaduwen Nederland en de wereld. Alle aandacht gaat uit naar de recessie. Maar wat betekent een economische crisis als je moet vechten voor je leven? André Bek weet op een briljante wijze tot in het diepst van je ziel door te dringen. Zijn verhaal leert je relativeren en waarderen. Wat een hartverwarmend mooi verhaal in koude tijden!

Soest, Joh

Kippenvel

'Dansen in het zand' is niet een boek dat je zomaar leest, maar een verhaal dat je ervaart tot in het diepst van je ziel! Kippenvel! Het is een autobiografie die bij je binnenkomt als een aangrijpende en spannende liefdesroman. Dit boek is briljant geschreven: steeds op het juiste moment verrassende wisselingen van tijd, van toonaard, van onderwerp, van ontroering, van humor, van cynisme, van tederheid en van spanning. En dat alles toch in een onwaarschijnlijk mooie samenhang. Het vertelt je wat ware liefde inhoudt. En het vertelt over de moed, de hoop, de onbaatzuchtigheid en de kracht die daarvoor noodzakelijk zijn. Een geweldig boek in een tijd waar het individualisme, het materialisme, de onverschilligheid en de respectloosheid welig tieren. Een krachtig en prachtig statement. Ik kan dit boek van harte aanbevelen!

Winterswijk, Wil

Mijn God!

SUPER SUPER SUPER schitterend verhaal! Ik heb het boek in twee dagen uitgelezen, normaliter doe ik langer over een boek. Het verhaal zoog mij als het ware op, zo goed geschreven is het. Echt een verrassing van een (nog) onbekende schrijver! Het boek is een aanrader voor iedereen, en vooral voor wie een zware ziekte heeft (gehad). Als je "Door de pijngrens" van Lance Armstrong geweldig vond, vind je dit nog mooier!"Dansen in het zand" geeft je hoop, moed en inzicht. André en zijn naasten zijn helden. Mijn God!

Leiden, Loes

Vechten en overwinnen!

Prachtig boek, in één ruk uitgelezen met een lach en een traan. Bijzonder mooie schrijfstijl. Geeft van heel dicht bij een indrukwekkend beeld van het leven van 2 kanjers die samen vechten tegen een nierziekte en overwinnen!

Anoniem

Prachtig!

Prachtig boek, kon niet meer stoppen met lezen en heb het in één ruk uitgelezen, dit boek heeft grote indruk op me gemaakt en wat een geweldige manier van schrijven! Een echte aanrader!!

Amsterdam, Ellen van den Broek

Heel mooi, warm en pakkend

Een schoolvoorbeeld hoe je om kunt gaan met tegenslag. Ik heb veel steun en troost aan dit verhaal. Ook ik moest opnieuw beginnen. Heel mooi, warm en pakkend geschreven!

Breda, Karin J.

Ademloos

Ik ben diep geraakt door DANSEN IN HET ZAND. De hoofdpersonen heb ik in mijn hart gesloten; Bijzondere mensen waar wij veel van kunnen leren. Dit zeer mooi geschreven boek verdient een ereplaats in iedere boekenkast. Ik las het verhaal ademloos in één ruk uit. De alles doordringende liefde, de twijfelloze loyaliteit, het onbeschrijfelijke doorzettingsvermogen en de bijna vanzelfsprekende moed werken bijzonder inspirerend.

Anoniem

Komt bij je binnen

Dit boek is de gehele familie rondgegaan. De één vond het nog mooier, dan de ander! Heel bijzonder, dat doorgeven, dat is bij ons nog niet eerder met een boek gebeurd. Een groot compliment dus voor de schrijver! Dit spannende en ontroerende verhaal over de kracht van ware liefde komt echt bij je binnen.

Arnhem, Anoniem

Prachtig geschreven, indrukwekkend!

Ik heb dit boek in één adem uitgelezen en ben zeer onder de indruk van het verhaal en de manier waarop het geschreven is. Een absolute aanrader.

Almelo, Anoniem

Magie

Dit is niet het therapeutische product van een ex-patiënt, maar magie, pure magie van een schrijftalent. Dansen in het zand van André Bek verdient het om gelezen en herlezen te worden. Het een icoon over levensdrift en wederopstanding. Hier spreekt de waarheid van het leven zelf. Het is een literair toevluchtsoord voor hen die kracht en inspiratie zoeken. En wie zoekt dat niet?

Rotterdam, Anoniem

Mijn hart gestolen!

Achteloos kocht ik dit boek voor in mijn vakantiekoffer. Gewoon omdat ik er een leuk artikeltje over las in Catherine Magazine en gek ben op autobiografieën. Het bleek een schot in de roos. Niet eerder las ik met zoveel genot over het leed van een ander. 'Dansen in het zand' was een herkenning van mijn eigen zwakte, dromen, verlangens, kracht, gedachten, moed, lafheid en hoop. Ik werd de hoofdpersoon en voelde alles wat hij voelde. Een intense en inspirerende ervaring. De eerste lezing was een rit in een rollercoaster. Herlezing was een warm bad, een ontdekking, tot op de laatste letter een meeslepende droom waaruit ik niet wilde ontwaken, een vakantie waarvan ik niet wilde terugkeren. André Bek heeft mijn hart gestolen met zijn prachtig geschreven boek.

Anoniem

Super

Dit verhaal blijft na het lezen nog in je gedachten, het is fantastisch geschreven, heel puur. Een persoonlijk verhaal met een boodschap. Mij heeft het aan het denken gezet, wel of geen donor worden. In een woord super!!!

Vlissingen, Anoniem

Essentiële kennis

Door het prachtige coverartikel van Reader's Digest (mei 2008 editie) werd ik nieuwsgierig naar dit boek. Ik heb het in één adem uitgelezen. Het is één van de mooiste levensverhalen die ik heb gelezen. Dit verhaal bevat essentiële kennis verpakt in een spannend en ontroerend jasje. Een groot compliment voor André Bek, die de moed vond deze kennis met ons te delen op deze mooie wijze.

Dongen, Anoniem

Grenzeloos

Dansen in het zand heeft mijn hart gestolen. Ik heb gejankt, ik heb gegierd van het lachen, ik heb mijn billen samengeknepen van de spanning, ik ben tot een zeker inzicht gekomen: we zijn er voor elkaar. Dansen in het zand is grenzeloos aan te bevelen.

Breda, Anoniem

Pageturner

Dit boek inspireert op fantastische wijze tot veerkracht en survivorschap. Het is tegelijkertijd: een geweldig spannend boek, een ontroerende liefdesroman en een spiritueel verslag zonder enige zweverigheid. Ademloos heb ik "Dansen In Het Zand" in één stuk uitgelezen. Een aanrader!

14 april, Amersfoort

Ware betekenis

De schrijver werpt op fantastische wijze een verhelderend licht op de ware betekenis van doorzettingsvermogen en liefde.

7 februari, Utrecht

6 sterren

Ik lees graag literatuur waar ik iets aan heb. Dit boek doe ik met 5 sterren tekort! Wat een mooi, symbolisch en waardevol verhaal! Dit is waar het om gaat: hoe meer je geeft, hoe meer je ontvangt en zelf bezit!

6 januari 2008, Hoorn

Ontroerend verhaal over grote thema's

De heer Bek heeft mij geraakt in mijn drijfveren. Hij heeft mij meegevoerd achter mijn persoonlijke gordijnen. Dit boek is toegankelijk en meeslepend geschreven. Ik kreeg het door toeval in handen. Zelf zou ik niet snel voor een 'patiëntenverhaal' kiezen. Maar dit verhaal stijgt boven zichzelf uit! Je hoeft zelf geen patiënt te zijn om je ermee te identificeren. André Bek is daarin geslaagd omdat hij alomvattende thema's kiest. De kunst van het opnieuw beginnen, naastenliefde, kwetsbaarheid, doorzetten. Het verhaal is heel krachtig, haast filmisch. Bek confronteert je met een heel harde werkelijkheid die we bijna nooit voorgeschoteld krijgen, omdat het te pijnlijk voor ons is. Bek doet dat wel en dat maakt het boek zo aangrijpend. Ik genoot van zijn boek, terwijl hij zoveel ellende beschrijft. Waarom? Omdat zijn boek kracht en hoop biedt. Het is geestig en bot, openhartig en op de juiste momenten gesloten, stoer en zorgelijk, integer en hard, kwetsbaar en onbevreesd, spannend en inspirerend. Dansen in het zand heeft mij een spiegel voorgehouden. Een onthullende onbeslagen spiegel.

30 november 2007, Driebergen

EEN AANRADER

Slechts af en toe kom je juweeltjes tegen. Dit is er zo één. Onbeperkte levensdrift, ijselijke patstellingen en grenzeloze liefde, verpakt in spanning en avontuur. En dan te beseffen dat dit waar gebeurd is.... Buitengewoon inspirerend!

12 november 2007, Amsterdam

Zeg het voort!

Wow, zo beleef je de actualiteit in een ander perspectief. Waarom hebben we nog niet meer gehoord van dit indrukwekkende boek? Dit is mooi! Zeg het voort!

11 november 2007, Renesse

Hartverwarmend / Spannend

André heeft mij omhelsd met zijn hartverwarmende en spannende liefdesroman.

4 november 2007, Breda

Indrukwekkende literatuur

Ik was op een symposium waar André, en zijn mooie vrouw José, sprak. Stil was ik van hun verhaal en boodschap. Deze mensen hebben een missie. Ze wijzen ons op het belang van medemens-zijn. André greep me helemaal toen hij voorlas uit eigen werk. Thuisgekomen direct zijn boek besteld. Ondertussen gelezen. Wow!Indrukwekkend om de boodschap, door de spanning en vanwege de literaire kwaliteit. Een ware pageturner. Hier gaan we zeker meer van horen!

12 september 2007, Den Haag

Super mooi!

Erg mooi, ik raad het iedereen aan! Eén van de onroerendste boeken die ik dit jaar las. Het verhaal is prachtig omdat het zo echt is. Het zal je maar overkomen. Tijdens het lezen kijk je in de spiegel van je eigen kwetsbaarheid, erg intens. Het laat je niet meer los. Dansen in het zand gaat over de dingen die er echt toe doen, want in feite leven we allemaal in geschonken tijd. Super Mooi!

17 augustus 2007, Nijverdal

Heel bijzonder, een aanrader. LEZEN!!!

Een prachtig geschreven, spannend, levenslustig, inspirerend, ontroerend, verrassend, tot nadenken stemmend en energiegevend literair verhaal!

30 juli 2007, Werkendam

Bewondering

Dit boek heeft mij de kracht van een bijzonder mens laten zien. Met een brok in mijn keel heb ik gelezen wat het leven met je kan doen. Heel veel respect voor André, die een zachte en liefdevolle man is maar mentaal ijzersterk. Liefde als medicijn in een wereld vol emotie.

10 juli 2007, Smitshoek

Dankjewel André Bek!

Ik heb totaal geen affiniteit met nierproblemen. Ik ken ook niemand in mijn omgeving die daarmee worstelt. Ik houd in principe ook niet van medische verhalen. Maar het boek werd mij aanbevolen door een vriend. Ik ben hem eeuwig dankbaar. In één ruk uitgelezen. Super spannend en ontroerend! De symboliek van een gedwongen nieuwe start, kwetsbaarheid, doorzetten en (naasten)liefde is op ons allemaal van toepassing. Dansen in het zand heb ik gelezen als een thriller. Nu ontdek ik dat het mij veel heeft geschonken. Het heeft mij geraakt en laat me niet meer los. Dankzij André?s verhaal sta ik bewuster in het leven. André Bek, ga in godsnaam door met schrijven!

9 mei 2007, Barendrecht

Prachtig!

Wow, niet weg te leggen, in één adem uitgelezen. Spannend, hartverscheurend, indrukwekkend en integer. Maar ik heb ook geschuddebuikt van het lachen. Ervan genoten én er veel van opgestoken. Wat een moed, wat een veerkracht, wat een liefde! Dit verhaal blijft me bij. Ik wil het nog eens lezen, en nog eens en... Dansen in het zand kan dienen als een voorbeeld voor velen, als een bron van kracht en inspiratie voor iedereen.

27 maart 2007, Den Bommel

Dansen in het zand

Een prachtig, realistisch boek, geschreven door een zeer sterk persoon. Zeker ook erg gesterkt door zijn geweldige familie en vriendin, die hem iedere keer weer door een moeilijke periode hebben getrokken. De liefde is gewoon te voelen! Om iedere keer weer zo van het leven te kunnen genieten, geweldig!! Een aanrader voor iedereen!

26 maart 2007, Roosendaal

Een boek dat je pakt....

Bijzonder inspirerend en relativerend. Nooit bij stil gestaan wat iemand met een nierziekte allemaal doorstaat. Dialyse, transplantatie, maar ook onzekerheid en de storm van emoties die iemand overkomt. Als je dit boek hebt gelezen, dan vraag je je af waarom je druk maakt over de kleine dingetjes in het leven. Ongelooflijk wat een mens allemaal kan doorstaan en mooi om te lezen hoe iemand toch elke keer weer kracht put om van het leven te genieten. Ondanks dat de dreiging van de ziekte altijd aanwezig is. Kortom een mooi boek met een lach en een traan. Voor iedereen die met orgaantransplantatie of -donatie te maken krijgt, maar ook als inspiratie of relativering. Het is voor mij nu duidelijk wat je na je dood voor iemand kan betekenen en het eerste wat ik dan ook heb gedaan na het lezen van dit boek is een donorcodicil invullen.

Agenda & Media

Chronologisch overzicht van agenda, nieuwsfeiten, artikelen, tv- en radio-interviews en nog veel meer rond Dansen in het Zand (Helaas werken niet alle links meer naar behoren)

2007

Groot artikel door Els Brenninkmeijer in het Algemeen Dagblad, met aankondiging op voorpagina op 12 maart 2007.


Uitnodiging Pauw & Witteman op 12 maart. Gaat op het laatste moment niet door vanwege een dringend actueel nieuwsfeit.


Uitgebreide tv-reportage in nieuwsprogramma Hart van Nederland, SBS6, 13 maart 2007.


Te gast bij Radio-Rijnmond. Uitgebreid interview op prime time op de ochtend van 15 maart 2007.


TV-Rijnmond 'op de koffie' op 16 maart 2007.


Feestelijke boekpresentatie van Dansen in het Zand op 16 maart 2007 in het chique Pompgebouw de Esch te Rotterdam (zie Foto's). Het eerste exemplaar reikt André uit aan Inge de Bruijn. Sprekers zijn: prof. dr. Willem Weimar van het Erasmus MC, televisiemaker, regisseur en auteur Bert van der Veer en de huidige Commandant der Zeestrijdkrachten Vice-admiraal Matthieu Borsboom. Aan het programma werken verder mee: de voormalig meervoudig professional danskampioenen van Nieuw-Zeeland Peter en Rachell van der Veek, de huidige drievoudig professional wereldkampioen Argentijnse Tango Peter Rombouts en twee muzikanten van de Buena Vista Social Club.


Uitgebreide reportage in 24-uurs nieuwsuitzending van RTV-Rijnmond op 17 maart 2007.


Hoofdgast bij Radio Casa Luna (NCRV), uitgebreid interview met Colet van der Ven op 20 maart 2007.


Boekpresentatie te Barendrecht op 31 maart 2007.


Hoofdgast (samen met José en prof. Weimar) bij Jacobine Geel in haar tv-programma Schepper & Co, NCRV, 7 mei 2007 (opname 26 april).

Bekijk de uitzending van Schepper & Co


Bezoek aan Tweede Kamerlid Janneke Schermers (CDA) op 27 juni 2007.


Ontvangst door Laurens Drillich, voorzitter BNN, op 2 augustus 2007.


Artikel van 4 pagina's in Monitor Magazine, oktober 2007 (nr 5), van het Erasmus MC (oplage 9000).


Presentatie Nijmegen patiëntenvereniging m.m.v. Prof. Andries Hoitsma op 27 oktober 2007.


Presentatie landelijk symposium Nierstichting Utrecht met discussie op 29 oktober 2007.


Groot interview in Trouw van 3 pagina's op 3 november 2007 door Eveline Brandt: 'Er is geen mooier geschenk'.


Bezoeken Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) op 12 december 2007.


Interview met Vanessa Strijbosch voor het Marine-magazine 'Van Boord' (oplage 15.000, december editie van 2007). 'Doorzetten heb ik bij de Marine geleerd'.


Interview door Anouk Horsthuis in Health Magazine van Achmea (gezinseditie oplage 815.000) in het december/januarinummer 2007/2008.

2008

Intakegesprek met René Warmerdam voor toetreding tot de Speakers Academy op 7 januari 2008.


Aankondiging door Matthijs van Nieuwkerk in 'De wereld draait door' (1 februari 2008) van het nieuwe Tv-boekenprogramma 'De Leescoupé', waarbij speciale aandacht voor Dansen in het Zand.


Een lezer (Loes) vertelt in Tv-programma De Leescoupé aan Karin de Groot dat ze Dansen in het Zand al vier keer heeft gelezen (3 februari 2008).


Verschijning groot interview met Wim Glas in Reader's Digest (oplage 250.000) in mei 2008 (coverartikel). Dit interview verschijnt vervolgens ook in België, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden.


Groot interview door Johanna Hoogendam in maandblad Zin in juni 2008, met prachtige foto's van Hermien Lam. Zin geeft tien exemplaren weg van Dansen in het Zand.


Agnes Kant (partijleider SP en Tweede Kamerlid) vertelt in de Volkskrant (24 juli 2008) in de rubriek 'Wat Leest...' dat het lezen van Dansen in het Zand veel indruk op haar heeft gemaakt.


Artikel in glossy Catherine Magazine in editie juli/augustus 2008.


Interview in Levenslijn, magazine van de grootste nierpatiëntenvereniging NVPR, zomer 2008.


Zeer positieve reacties van o.a. Laurens Drillich (voorzitter BNN), Jack de Vries (Staatssecretaris van Defensie), Agnes Kant (SP Tweede Kamerlid), Janneke Schermers (Tweede Kamerlid CDA) en een persoonlijke brief van Premier J.P. Balkenende.


Dansen in het Zand geproduceerd en uitgegeven als luisterboek door Loket Aangepast Lezen, oktober 2008.

Vermelding in de voorlichtingsbrochure 'Relatietransplantatie' van de Nierstichting.


Vermelding van de auteur op website Speakers Academy.


Vermelding op de site van de stichting Transplantatie Nu!


André Bek schreef het nawoord (blz. 128) bij de promotiepublicatie "Anaesthesia and peri-operative care for laparoscopic donor nephrectomy" (28 mei 2008) van anesthesioloog Dr. Ingrid Mertens zur Borg.


Positieve vermelding in het Cahier Orgaandonatie van de Stichting Bio- Wetenschappen en Maatschappij (Donor in hart en nieren, 2008) op pagina 83.


Presentatie op themadag van NVPR op 15 november 2008 te Ridderkerk.

2009

André Bek door Janneke Schermers (CDA Tweede Kamerlid) uitgenodigd tot het houden van een voordracht bij Rotaryclub Bunnik (18 maart 2009).


André Bek wordt naast o.a. Paul de Leeuw, Patrick Lodiers, Alexander Pechtold, Angela Groothuizen, Femke Halsema en Agnes Kant ambassadeur voor de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen (september 2009).


Op 28 december 2009 zullen alle ambassadeurs van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen, als dank voor hun naamsverbintenis, namens voorzitter Rianne Miggels en André Bek, een Dansen in het Zand ontvangen. Het gaat om de volgende BN'ers: Jan Terlouw, Sander de Heer, Hanneke Groenteman, Henk Jan Smits, Alexander Pechtold, Agnes Kant, Paul Beerkens, Judith Sargentini, Jon van Rood, Paul de Leeuw, Angela Groothuizen, Kim Moelands, Inge de Bruijn, Lodewijk de Waal, Claudia de Breij, Ton Peters, Erik van Muiswinkel, Jeanine Hennis-Plasschaert, Ruud Winkens, Olga Zuiderhoek, Femke Halsema, Patrick Lodiers, Giel Beelen, Kluun en Anne-Cornélie de Pont.

2010

Interview door Joey Koeijvoets op Radio Decibel samen met Kluun en Hanneke Groenteman op zaterdagmorgen 30 januari 2010 tussen 07:00 en 09:00 uur.


De eerste 100 bestellers van kaarten voor het benefietfeest 'Sprankelend' van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen op 5 maart 2010 in poppodium P60 te Amstelveen ontvangen een Dansen in het Zand.


André en José nemen op 5 maart 2010 deel aan de 'Donor Catwalk deel II' tijdens het benefietfeest 'Sprankelend' van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen in poppodium P60 te Amstelveen. Zij worden daarvoor gekleed en gestyled door Graziella Ferraro. De avond wordt gepresenteerd door Jasmine Sendar.

 Hoofdact van de avond is het optreden van Edsilia Rombley met Martine Hauwert en Merel Schaftenaar.


Interview op 24 maart 2010, naar aanleiding van Dansen in het Zand, met Pamela Stark, schrijfster van De hele waarheid, verhalen uit de praktijk van orgaantransplantatie (2005), ten behoeve van haar nieuw te publiceren boek waarin het accent zal liggen op alternatieven voor postmortale orgaandonatie (planning eind 2010). Het interview met André zal de bron vormen voor een één van de hoofdstukken.


André wisselt, onder leiding van Tijs van den Brink, met schrijfster/journaliste/psychologe Susanne Piët, theoloog/publicist Reinier Sonneveld en historicus Wim Berkelaar, live van gedachten over het thema 'Levenskunst' in het Radio 1 programma Dit Is De Dag (Tweede Paasdag 2010, 5 april, van 10:30 tot 12:00 uur).


Presentatie en forumdeelname op congres van de Landelijke Vereniging van OK-assistenten (LVO) op 15 april 2010 te Houten. André is uitgenodigd voor de dagopening als schrijver van Dansen in het Zand, als ambassadeur van de stichting 2 Miljoen Handtekeningen en als ervaringsdeskundige.


André is, samen met schrijfster/journaliste/psychologe Susanne Piët, paneldeskundige in het Radio 1 programma 'Een onsje geluk' op zondag 8 augustus 2010 van 12:15 - 12:45 uur. De presentatie is in handen van Miranda van Holland.


André zet zijn vier donoren in het zonnetje bij Robert ten Brink in Lotto's Onvergetelijke Zondag op zondag 3 oktober, RTL4 om 20:00 uur en wint een droomcruise om samen met zijn vier donoren 'het leven te gaan vieren'.


André is gevraagd te spreken op het gala van de Nierstichting. Deze bijzondere gebeurtenis vindt plaats op 8 november 2010 in De Ridderzaal.


Op 7 december is André als mede-ambassadeur, van de Stichting 2 Miljoen Handtekeningen, aanwezig bij het aanbieden van de burgerpetitie voor Actieve DonorRegistratie (ADR) via de Commissie Verzoekschriften en Burgerinitiatieven aan de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). André biedt de daarbij aanwezige Tweede-Kamerleden zijn boek aan.


Op 11 december organiseert het Erasmus MC te Rotterdam in de foyer van het Nieuwe Luxor Theater een feestelijke bijeenkomst voor iedereen die zijn/haar nier heeft gedoneerd in het Erasmus MC (ca. 1000). André is door het organisatiecomité gevraagd om tijdens deze bijeenkomst zijn boek te promoten en voor te lezen uit eigen werk.


De LOTTO verloot eind december 600 x een Dansen in het Zand onder trouwe abonnees.

2011

Op 26 januari is André uitgenodigd om voor te dragen uit eigen werk in het VUmc te Amsterdam. Dit vindt plaats tijdens de feestelijke uitreiking van het nationale donorgeschenk aan de 'levende' donoren van Amsterdam.


Op 21 februari 2011 vindt de release plaats van Kop uit het zand! van Pamela Stark. Een boek voor iedereen die wil nadenken over het donorvraagstuk. Voor Kop uit het zand! interviewde Pamela personen die zeer nauw betrokken zijn bij orgaantransplantatie. In het vijfde hoofdstuk speelt André Bek de hoofdrol. Ook Dansen in het Zand komt daarin uitgebreid ter sprake.


Verschijning Reader's Digest artikel over Dansen in het Zand in editie juni 2011 van Tsjechië.


Op 15 oktober discussieert André mee tijdens het minisymposium van de NVN te Nijkerk met als thema "Wat is mijn nier waard?"


Op 18 oktober is André, samen met José, uitgenodigd door de Europees Commissie voor een duopresentatie te Brussel tijdens de Second Journalist Workshop Organ Donation And Transplantation.

Zij zullen zich in hun Engelse toespraak richten op hun eigen ervaringen gekoppeld aan de actualiteit.

Voor een persoonlijk verslag van André, klik hier.

Voor een verslag van de NVN, klik hier.

Voor de vermelding op de site van de Europese Commissie, klik hier.


Op 21 oktober is André uitgenodigd bij de onthulling van het Nationaal Donormonument te Naarden. Het monument zal worden onthuld door Erica Terpstra.


In de december 2011 editie van Levenslijn (11e jaargang nummer 4) verschijnt een uitgebreid interview met André. Daarin meerdere citaten uit Dansen in het Zand en vanuit presentaties van André.


Op 10 december verschijnt er een groot interview (1, 2, 3, 4) met André en zijn partner José in het Portugeese magazine Única (onderdeel van het weekblad Expresso) door de gerenommeerde journaliste Chritiana Martins. Dit interview is afgenomen n.a.v. André's toespraak voor de Europese Commissie op 18 oktober te Brussel.


Op 19 december verschijnt er een artikel over André, zijn partner José en 'Dansen in het Zand' in de Times van Malta. Dit artikel wordt geschreven door de bekende Maltezer arts/journaliste Moira Mizzi. Zij won eerder prestigieuze Europese prijzen voor haar artikelen. Ook dit artikel vindt zijn oorsprong in André's toespraak voor de Europese Commissie te Brussel.

2012

Presentatie in gevangenis van Dordrecht over Samaritaans Donorschap samen met schrijver Anthon Dautzenberg en singer-songwriter Thomas van der Zwan op 11 februari.


Op 6 maart zijn André en zijn partner José uitgenodigd door het Europese Parlement te Brussel. Deze keer voor een presentatie tijdens een 'sitting dinner' met de Members of European Parliament Group for Kidney Health. Deze gebeurtenis zal plaatsvinden in de Members Salon van het Europese Parlement.


Op 6 juni is André door de Raad van Bestuur van het Erasmus MC uitgenodigd als speciale gast bij de presentatie van 'Verhalen uit het Erasmus MC' in De Doelen te Rotterdam. André heeft een bijdrage geleverd aan dit boek. In een hoofdstuk deelt hij zijn visie op dialoog, openheid en voortdurende verbinding binnen de zorg. Over het overboord zetten van oude wetmatigheden en geloven in nieuwe richtingen binnen de zorg. Minister Edith Schippers (VWS) zal aanwezig zijn bij de presentatie. André zal zelf ook spreken op dit congres.


Video's:

Klik hier voor toespraak André.

Klik hier voor de overhandiging van het eerste exemplaar "Verhalen uit het Erasmus MC" aan André Bek (bij afwezigheid van de minister).

Klik hier voor een videocompilatie van het congres.

Klik hier voor een fotocompilatie van het congres.


Op 17 juni verschijnt er een interview van Mensje Melchior met André op de AndriesQ website. AndriesQ is een follow-up van Verhalen uit het Erasmus MC en is een initiatief van Hans Büller (voorzitter Raad van Bestuur Erasmus MC), Hennie Koeken (communicatiestrateeg bij het Erasmus MC) en Theo Lankamp (organisatieconsultant en psycholoog). Doel is door debat en verbinding de zorg te verbeteren.

Klik hier voor het interview.


Op 12 juli verschijnt er een interview van Mensje Melchior met André op AndriesQ met als titel "Kilheid en verkrampte artsen door claim".

Klik hier voor het interview.


Op 20 oktober is André uitgenodigd deel te nemen aan het NCRV programma 'Debat op 2'. Hij moet bedanken voor deze uitnodiging i.v.m. een geplande zeezeiltocht.

2013

Tijdens de Miles4Justice Lemsterakenrace voor gewonde politiemensen (Medemblik, 11 september 2013) schenkt André aan iedere aanwezige hulpverlener een Dansen in het Zand.

Het DIHZ thema 'Er zijn voor elkaar' is zeer van toepassing op zowel het beoogde gevoel van deze bijzondere zeildag, als op de steun en waardering die deze mensen vanuit de samenleving en politieorganisatie verdienen.

Een bijzonder evenement voor mensen die tijdens hun inzet voor een veilige samenleving gewond zijn geraakt. Ook minister Ivo Opstelten en Frits Barend zullen acte de présence geven.


Op 15 oktober overhandigt André een Dansen in het Zand aan Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp op het Ministerie van Defensie te Den Haag.


Interview op 22 oktober met journalist Joost Margés van het mariniers magazine QPO.


André schenkt 20 boeken aan de Stichting Wounded Warriors Netherlands tijdens hun Algemene Ledenvergadering op 23 november te Amsterdam.


Op 25 december, Eerste Kerstdag, is André één van de sprekers in KRO's Recht uit het Hart (18:50 uur, Nederland 2). Het programma wordt gepresenteerd door Anita Witzier en geproduceerd door CTM Nada productie. Klik hier voor de uitzending (André spreekt vanaf 12:22 minuten). De uitzending wordt herhaald op 1 januari 2014 om 16:08 uur op Nederland 2.

2014

Op 14 januari spreekt André op uitnodiging van Rotaryclub Barendrecht.


Op 13 maart is André forumlid tijdens de World Kidney Day manifestatie in het Bibliotheektheater van de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Tevens presenteert hij Dansen in het Zand op de informatiemarkt.

2015

Op 24 april werd André benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

2016

Op 16 februari is André, via de Speakers Academy, gevraagd een lezing te houden voor de ING Bank NV te Amsterdam (100-250 personen).

Op 18 februari is André uitgenodigd te spreken op een congres voor operatieassistenten.

2017

Op 15 maart is André gevraagd in Slot Zeist te spreken ter gelegenheid van het 25 jarig bestaan van Dell Computers Nederland. Het betreft een benefietavond t.b.v. de Nierstichting.


Op 10 oktober spreek André op het congres van de KNMP (Koninklijke Maatschappij ter bevordering van de Pharmacie) in de Jaarbeurs te Utrecht (ca. 12oo personen).

ná 2017

André spreekt vanaf nu als Storyteller van de Koninklijke Marine.

bottom of page